Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Dem har gjort mig till en hatisk ordmärkare

mumsbit-eller-munsbit

Är det en liten mumsbit eller en munsbit? Johan Hurtig har fått nog och gör upp med ordslarvet en gång för alla. (Foto: TT)

 

Ni vet sådana där riktigt jobbiga besserwisser-ordmärkarjävlar va?

Sådana där som inte kan hålla tyst när man råkar säga något lite fel och bara: ”Så HETER det faktiskt inte!” ”Det är FEEL!”

En sådan är jag!

Jag hatar när folk säger fel.

Alltså jag vet inte vad det är egentligen, men det börjar klia i hela kroppen, jag bara måste informera. I allra största VÄLMENING förstås (bullshit Johan, det är ett klassiskt fall av att höja sig själv genom att sänka andra, men fortsätt du att låtsas).

* * *

Detta gäller det mesta, men några saker har jag märkt sker oftare än andra.

Till exempel mumsbiten.

Denna förhatliga lilla mumsbit som egentligen heter munsbit, eftersom den syftar på storleken och inte på mumsigheten.

Eller folk som säger ”monotomt” istället för ”monotont”. Här misstänker jag alltid helt vanligt talfel.

Sedan har vi den superklassiska ihopblandningen av ”de” och ”dem”. Där har jag skojat så mycket (som terapi?) med att högt säga saker i stil med ”dem borde vara här när som helst” att jag knappt vet själv längre. Tänk alla dem problem som uppstår av att man larvar sig va? (Rys.)

Citattecken tycker jag det har blivit rena rama High Chaparral med. Alltså, jag är helt med på att citattecken som ironi-signal är vedertaget – ”snygg” tröja hörru – men det känns samtidigt som att det ställer till det på många håll. Jag såg en skylt på ICA som med stora bokstäver hälsade:

”PANTA”

”HÄR”

Herregud, det börjar värka i skallen när jag försöker bena ut vad som menas. Ska jag panta eller inte? Och ska jag verkligen göra det där? Är det två ironier, är det något annat jag ska göra där istället för att panta? Ska jag göra det här eller inte här? Eller tar ironierna ut varandra på något sätt?

* * *

Sedan har vi folk som säger att de ”zoomar ut”, när de menar att de ”zonar ut”. Hallå hur tänker du själv att det hänger ihop då? Att du zoomar ut med någon sorts hjärnkamera? Då får du ju bara en större bild med bibehållet fokus! Det borde innebära tvärtemot vad man menar med uttrycket. När jag googlar detta landar jag på ett uttalande från Språkrådet och får veta att det BARA är ”zooma ut” som finns i ordlistor.

Ajdå…

Oväntad vändning.

Alltså ni vet det jag skrev i början?

Jag menade att ”jag” ”hatar” när folk ”säger fel”.

”Såklart.”

 

* * *

Läs fler krönikor!

NÅGRA ORD OM ATT GÖRA BORT SIG

GRATTIS ALLA TUNNHÅRIGA – ÄNTLIGEN ÄR NI TRENDIGAST! 

JAG HAR GJORT MED FÖR JÄMSTÄLLDHETEN ÄN NÅGON ANNAN

VI HAR BLIVIT ETT ”ALLT ELLER INGET”-LAND – OCH JAG HATAR DET

SÅ MÅSTE DU KLÄ DIG I HÖST

 

Följ Johan Hurtig!

INSTA: @johanhurtig

TWITTER: @denjohanhurtig

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer
  Johan Hurtigs webbshop
  Dölj
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Home
  34 kvadrat
  Home
  Andrea Brodin
  Hälsa
  Ida Warg
  Hälsa
  Sassa Asli
  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Mode
  Mathilda Weihager
  Lifestyle
  Linn Herbertsson
  Lifestyle
  Henrietta Fromholtz
  Mode
  Fanny Ekstrand
  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Lifestyle
  Josefin Dahlberg
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Lifestyle
  Elin Johansson
  Lifestyle
  Makeup by Lina
  Mode
  Paulina Forsberg
  Mode
  Petra Tungården
  Hälsa
  Foodjunkie
  Mode
  Emma Danielsson
  Mode
  Pamela Bellafesta
  Hälsa
  Fannie Redman
  Lifestyle
  Sandra Beijer
  Man
  Niklas Berglind