Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vi måste prata om de osynliga strumporna

johan-hurtig-osynliga-strumpor

”Det ser ut som att du fastnat i en kondom – av tyg. Som att du vägrar ge upp drömmen att en gång bli en prima ballerina, i upprullade chinos och oxfordskjorta.”

 

Vi måste våga prata om det.

Ja, det är skamfyllt, och ja, det kan funka på kort sikt att låtsas som ingenting. Att ignorera problemet helt bara. Men det löser ju inget.

För att kunna stötta varandra måste vi våga visa oss svaga.

Vi måste prata om det.

Prata om sommarens stora skräck; det förhatliga, förbjudna plagget: Den osynliga strumpan.

* * *

Vad kan det finnas för problem med en strumpa som inte syns? Det är väl jättesmart att utnyttja strumpans alla fördelar, inget skav och inga nersvettade dojor, samtidigt som du ser snyggt barfota ut i dina skor? Jo absolut, men så fort du inte har skor på dig ser det så fruktansvärt löjligt ut. En i övrigt fin outfit rasar samman fullständigt när den accentueras av de små söta fotbeklädnaderna. Det ser ut som att du fastnat i en kondom – av tyg. Som att du vägrar ge upp drömmen att en gång bli en prima ballerina, i upprullade chinos och oxfordskjorta. En kollega fick följande fråga av sin 4-åring när han tog av sig skorna: ”Pappa, varför har du trosor på fötterna?”

Det är farligt, för det är så himla lätt att trilla dit. Det börjar oskyldigt, kan väl inte vara så farligt att prova. Bara testa. En gång liksom, tror man. Men sen är man fast.

Strumpan har foten, och hela ens tillvaro i ett stadigt grepp och vägrar släppa taget.

* * *

Den osynliga strumpan, utan skaft, som en liten barnsko av bomullstyg. Träs på fötterna och blir sedan osynlig när skorna tas på.

Redan där borde man ana oråd. För den är ju inte alls osynlig, den är ju där.

Den är ju bara gömd, strumpan – och det som göms i tö kommer obevekligen fram när man vid något tillfälle måste ta av sig skorna.

Då står man där i någons hall. Långt ifrån all värdighet. Bortvänd och ihopkurad, som en smygsupande bekant – alla vet men ingen orkar kommentera längre, ”Johan, ja han tror väl att vi inte märker något” – och försöker smussla med den lilla sockan.

Av är en sak, då kan man med lite fingerfärdighet få av sig sko och strumpa i en rörelse och peta in den i skon. Men ta-på-situationen, det är omöjligt att göra med andra i närheten. Man kanske går in på toaletten och tar på sig istället. Det funkar ett tag. Eller går ut i hallen långt innan de andra och väntar. Folk undrar över ens beteende, någon kanske frågar lite skämtsamt: ”Vad gör du där ute egentligen? Knarkar?” Det går inte att gömma sig längre, kan inte riskera upptäckt.

Så man slutar att dyka upp.

Undviker sociala sammanhang, håller sig för sig själv. Stannar inne, stannar hemma. Stänger av telefonen.

Plötsligt var det fem månader sedan man lämnade lägenheten.

Och man är alldeles ensam.

* * *

Är du, eller någon i din närhet i riskzonen? Det finns hjälp att få. Och ja, det går bra att vara anonym.

* * *

Läs fler krönikor!

JAG VINNER POKEMON GO GENOM ATT ALDRIG BÖRJA SPELA

HAR DU DRABBATS AV SEMESTERHETS?

RONALDO GÖR MIG TILL EN HEMSK PERSON

 

Följ mig!

INSTA: @johanhurtig

TWITTER: @denjohanhurtig

SNAP: @denjohanhurtig

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Haha, ja inte är de snygga, men väldigt praktiska om man går mycket i sneakers och inte tycker om att visa sina strumpor. Hur många par strumpor har du och hur många behöver du? 🙂
  http://minimalisterna.se/hur-manga-strumpor-behover-du/

  Minimalisterna 2016-07-30 12:47:35 http://minimalisterna.se/hur-manga-strumpor-behover-du/
  Svara
 • Jag använder sånna strumpor varje dag, och inte känner jag någon skam, jag är stolt, förstår inte hur ett sådant delikat klädesplagg kan reta upp någon så mycket. Försök acceptera stumporna Dude!

  David 2016-07-30 00:53:29
  Svara
 • Ta av strumporna och lägg dom i skon om du måste va barfota. Ta på dig strumporna när du ska ut igen och sedan skorna. Vad är problemet? Du som skrivit om detta är nog en fantastisk människa med perfekt liv som har tid och möjlighet att irriterade dig och skriva en lång text kring detta. Ha det bra! Puss och kram

  Aleks 2016-07-29 19:12:18
  Svara
 • Hej! Tack för en ganska märklig text. Men du måste nästan svara på följande – vad är alternativet? Barfota? Att man väl hemma hos någon ska gå runt barfota med sina äckliga, svettiga fötter? Finns t.o.m. de som har fotfobi, på riktigt. Eller vanliga höga strumpor till shorts? Exakt hur efterblivet ser inte det ut? Så hur gör du istället då? Ser fram emot svar.

  Carl 2016-07-28 17:32:27
  Svara
 • Att du bara orkar!!

  Oskar 2016-07-28 14:11:23
  Svara
 • Ursäkta men vilken fånig artikel. Det är inget fel med strumpan, sluta lyft den till något som skulle vara pinsamt. Det är en strumpa helt enkelt. Att lyfta den till att det skulle vara pinsamt att sätta på sig den eller ha på sig den och jämföra den som att du skulle vilja vara någon prima ballerina är bara löjligt. So what var stolt över din strumpa skit i vad andra tycker så får vi bort dessa fördomar mot vad det kan tolkas som…

  Helena 2016-07-28 10:43:47
  Svara
Johan Hurtigs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!