Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vi har blivit ett ”allt eller inget”-land – och jag hatar det

johan-hurtig-kronika

”Om jag har en hundring ska jag alltså inte ge den till flickan på min gata – eftersom den inte löser HELA problemet?” (Fotomontage: Warner Bros och TT)

 

Jag läser på nätet om hur Hammarbyfans har startat en insamling för att hjälpa en mobbad liten kille och att de nu bjuder honom på en helg i Stockholm med fotboll och träffa spelare och alltihop. Bajensupportern Alexander Skarsgård skickar en uppmuntrande videohälsning till honom och säger att på läktaren håller man ihop. Superfint! Den lille killen kommer ju få en askul helg och i alla fall kort komma bort från helvetessituationen. Jag träffar en bekant och berättar hela historien och han svarar: ”Men det löser ju knappast hela problemet med mobbing. Det är ingen idé.”

* * *

Jag drar mig till minnes tiggerirapporten från i våras, där samordnare Martin Valfridsson avrådde svenska folket från att ge pengar direkt till tiggare eftersom det ”inte hjälper individer ur djup fattigdom”. Valfridsson lyfte också fram att han vill ”problematisera att det får andra långsiktiga effekter”. (Som till exempel skrämselpropagandan att, säg, 200 000 migranter tar med sig lika många barn till Sverige nästa år för att vi inte har skickat rätt signaler om att det är dåligt och hur skulle de se ut, nä så kan vi ju inte ha det, tänk på barnen. Antar jag. OBS egen åsikt, och en överdrift eftersom jag vill PROBLEMATISERA att en del människor bara tänker så totalt fel jämt.)

Andra sägningar på detta tiggeritema är ”problemet med EU-migranter måste lösas i deras hemland”, ”bättre att ge till hjälporganisationer” – den senare tyvärr ofta i kombination med ”det finns så mycket oseriösa hjälporganisationer så jag tror jag skippar det faktiskt”.

Om jag råkar ha en skrynklig hundring i fickan ska jag alltså inte ge den till den gravida flickan som sitter utanför mitt ICA på Rörstrandsgatan? Hon ska inte få den, eftersom den inte hjälper henne ur djup fattigdom. Det är viktigt att hon får rätt signaler. Signaler om att det är mycket bättre om hon inte är så fattig. Jag borde alltså vifta med hundringen framför henne istället och säga att det här gör jag för din skull, jag problematiserar för din skull, ska jag säga så? ”I only problematize!”

* * *

Det är som att vi har börjat med ett allt-eller-inget-synsätt på problem här i landet. Om din handling inte löser precis allt som är dåligt i varje given fråga så är den per definition dålig. Då kan du tydligen lika gärna strunta i att göra någonting alls. Som att du vill gå ner i vikt och bli lite mer hälsosam men helt saknar tålamod – ”Jag ska se ut som Alex Skarsgård i Tarzan imorgon, annars får det vara!” – så du ger upp direkt och sitter och tjurar med en påse chips i hörnet istället. ”Det är ändå ingen idé.”

Det är som att hela Sverige har enats om ett sätt att komma undan från att hjälpa till ens lite grann. Och det gör mig fruktansvärt illa till mods.

 

* * *

Läs fler krönikor!

DÄRFÖR ÄR GOOD ENOUGH BÄTTRE ÄN PERFEKT

SÅ MÅSTE DU KLÄ DIG I HÖST

VI MÅSTE PRATA OM DE OSYNLIGA STRUMPORNA

 

Följ Johan Hurtig!

INSTA: @johanhurtig

TWITTER: @denjohanhurtig

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer
    Johan Hurtigs webbshop
    Dölj
    metro mode weekly

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!